OVA BAKA JE PREŽIVELA GROZOTE JEDNOG OD NAJSUROVIJIH LOGORA NA BALKANU: Od njenih reči ćete GRCATI U SUZAMA (VIDEO)
Baka koja je ispričaka potresnu ispovest, Foto: Printscreen/ TikTok/ jadovno1941

LOGOR JADOVNO

OVA BAKA JE PREŽIVELA GROZOTE JEDNOG OD NAJSUROVIJIH LOGORA NA BALKANU: Od njenih reči ćete GRCATI U SUZAMA (VIDEO)

Ona je kao mlada devojka bila zatočena i bačena u jamu, trudna

Objavljeno:

Tokom Drugog svetskog rata na prostoru Balkana jedan od najsurovijih koncentracionih logora, u kojima su mučeničkom smrću stradali brojni svedoci tadašnjih katastrofa, bio je onaj koji se zvao Jadovno - na prostoru nekadašnje NDH. Neki su čudom i srećom preživeli, kao što je jedna baka koja je pred kamerama svojevremeno ispričala svoju priču.

Ona je kao mlada devojka bila zatočena i bačena u jamu. Trudna. Preživela je, ali je zbog svih strahota logora koje su je desile prerano rodila bebu. Mrtvu. A onda se prisetila kako su morali da piju mokraću da bi preživeli, a sve dok su crvi po njima gmizali.

"Nas tri su odveli i stavili u pećiunu, a onda su familiju po familiju gonili u jamu. Uzeli su zaovu, opsovali je i rekli: "Nećeš nam uteći". Dvojica su je bacila dole. Ja sam sama skočila. Dole sam pala na neko kamenje. Ljudi su padali kao na đubrenjak i zapomagali: "Ajme mene, majko moja, jadan ti sam, izvadi me!". Ko će te izvaditi? Bog?", pričala je ova baka u jednoj emisiji, iz koje se isečak pojavio na TikToku.

@jadovno1941 Бацали нас у јаму - Bacali nas u jamu #Pokolj #jama #Dinara ♬ original sound - Jadovno1941.

"Bacali su kamenje preko nas"

Prilikom pada je slomila i nogu, a po njima su posle bacali kamenje.

"Uveče smo se jadni kao kvočka oko pilića. A onda su troje izvadili. Kažu: "Daj, ajde, izađite. Ponesite satove i para", šta ja znam. I izvadu jednu curu i još dva muška i onda ih pobiju i vrate ih dole. A, onu curu su silovali, kasnije su je golu bacili nama. Mi jadni nismo ništa smeli, samo smo ućutali", nastavila je da priča o surovosti koncentracionih logora.

Tada se prisetila i da je bila trudna ni punih mesec dana i da je rodila mrtvo dete.

"A onda na ljude koji su kao u grobu živeli navališe vaši i crvi. Ustanem, pa samo tresem sa sebe, a crvi gmižu po kecelji i nogama. Smrdeli smo, pitaj boga dokle smo smrdeli", setila se mučne prošlosti dalje.

Bonus video:

04:35

USTAŠE MI POBILI RODITELJE, BRAĆU I SESTRU, KRIO SAM SE U KOLIBI! Jeziva ispovest Mraovića: Odveli su me sa 7 godina U LOGOR

(Espreso/ Zena.blic/ Viktor Veličković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.